Συνέργεια ΕΛΜΕΠΑ - Δήμου Ηρακλείου "Αλλάζουμε κλίμα στην πόλη"

Με το σύνθημα «Αλλάζουμε το κλίμα στην πόλη», το ΕΛΜΕΠΑ με τον Δήμο Ηρακλείου προχωρούν σε μία σημαντική συνέργεια που αποτελεί αποφασιστικό βήμα προσαρμογής απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης. Με την πολύτιμη επιστημονική συνδρομή σε τεχνογνωσία που παρέχει το ΕΛΜΕΠΑ,  προχωρά η  καταγραφή των αναγκών της πόλης για ανάπλαση χώρων αστικού πρασίνου, διατύπωση προτάσεων για την αισθητική και βιοκλιματική αναβάθμιση των χώρων πρασίνου καθώς και την υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων για την αποτελεσματική διατήρηση και αναβάθμιση των χώρων αυτών.

Η ραγδαία εξέλιξη της κλιματικής κρίσης και η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας κάνουν τη ζωή στις πόλεις κατά τους θερινούς μήνες ολοένα και πιο δύσκολη και αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Η ανάπτυξη και διατήρηση χώρων πρασίνου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η επιστήμη του αστικού πράσινου έρχεται να συναντήσει τις ανάγκες των Ηρακλειωτών και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους μέσω αισθητικής και βιοκλιματικής βελτίωσης.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε τη συνέντευξη  του Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Καθηγητή Νεκτάριου Παναγιώτη, στον ΣΚΑΪ  Κρήτης.

https://www.youtube.com/watch?v=g1TRpKTgsiA

Στο πλαίσιο των δράσεων επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Ηρακλείου διοργανώνουν μία δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευαίσθητων ηλικιών σε παιδιά δημοτικού μέσω ενεργειών φύτευσης σε συνδυασμό με θεατρικό παιχνίδι, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24/11 στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να νοιάζονται το φυσικό περιβάλλον μέσα από το παιχνίδι. Αποκτούν οικολογική συνείδηση συμμετέχοντας σε μικρές καθημερινές πράξεις σεβασμού και αγάπης για το περιβάλλον, ζώντας και φροντίζοντας τον χώρο στον οποίο βρίσκονται καθημερινά: το σχολείο τους. Υποστηρίζοντας την ανάγκη για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών της πόλης μας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Ηρακλείου διοργανώνουν μία δράση φύτευσης σε συνδυασμό με θεατρικό παιχνίδι η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24/11 στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Παιδιά από την Γ` και Β` Τάξη του σχολείου θα συμμετέχουν παράλληλα στο Εργαστήριο Θεατρικού Παιχνιδιού που διοργανώνεται από παιδαγωγούς εμψυχωτές της Παιδαγωγικής Θεάτρου Κρήτης. Το Θεατρικό Παιχνίδι περιλαμβάνει τα κατάλληλα κινητικά παιχνίδια ενεργοποίησης και επικοινωνίας σχετικά με τη ζωή στις πόλεις και τη σχέση των παιδιών με τους πράσινους χώρους.

Μετά την ολοκλήρωση του θεατρικού παιχνιδιού τα παιδιά θα φυτεύσουν σειρά αρωματικών φυτών της κρητικής χλωρίδας στην αυλή του σχολείου τους, τα οποία θα φροντίζουν στη συνέχεια με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών και του διευθυντή του σχολείου. Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, η οποία παρέχει τα φυτά και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συνεργάζονται για τη διοργάνωση της δράσης στο πλαίσιο του έργου για το αστικό πράσινο «Αλλάζουμε το κλίμα στην πόλη».

 

Ημερομηνία: 
16/11/2021