HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

2ο Θερινό Σχολείο για την Επικοινωνία και την Υγεία

Για 2η συνεχόμενη χρονιά ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο 4 εβδομάδων με θέμα «Health Communication & Health Inequalities Across the Health Professions in Greece & the U.S.» (https://global.rutgers.edu/program-search/details/summer-rutgers-health-communication-health-inequalities-across-health).

Σκοπός του προγράμματος ήταν η διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν σε ανισότητες στην υγεία, βάση κοινωνικών παραγόντων και η αποτελεσματικότερη διεπιστημονική επικοινωνία με ευάλωτους πληθυσμούς, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την μεγιστοποίηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων στην υγεία.

Το 2ο Θερινό Σχολείο ξεκίνησε εξ’ αποστάσεως την 1η Ιουνίου 2023 και από τις 15 Ιουνίου φιλοξενήθηκε για 2 εβδομάδες στις εγκαταστάσεις της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Παράλληλα με τα μαθήματα υλοποιήθηκαν επισκέψεις στο ΚΑΠΗ Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου, στο Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ηρακλείου και στον Καταυλισμό Αθίγγανων στην Νέα Αλικαρνασσό και στο Κέντρο Ανήλικων Μεταναστών του ΙΔΕΝΙΒΙΜ στα Ανώγεια. Το 2ο Θερινό Σχολείο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, όπου οι ομάδες αποτελούμενες από Έλληνες και Αμερικανούς φοιτητές/τριες παρουσίασαν τις εργασίες τους, και την συνολική εμπειρία τους από την Κρήτη, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης κου Σπύρου Επιτροπάκη. Οι εργασίες του προγράμματος και η συνολική φιλοξενία των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε με την μερική χορηγία του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και της Διευθύντριας του Επίκουρη Καθηγήτριας Νικολέττας Ράτσικα.

Από ελληνικής πλευράς, στο θερινό σχολείο συμμετείχαν πρωτευόντως φοιτήτριες από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεπιστημονική Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων, της Αναπηρίας και της Γήρανσης» (https://cdda.hmu.gr) του ΕΛΜΕΠΑ και από το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινοτική Εργασία και Κοινωνική Οικονομία» (https://sw.hmu.gr/metaptyxiakes/programma-metaptychiakwn-spoydwn/), καθώς και υποψήφιες διδακτόρισσες των δύο συμμετεχόντων Τμημάτων, Κοινωνικής Εργασίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού.

Συντονιστές της προσπάθειας από το ΕΛΜΕΠΑ ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια Κλειώ Κούτρα (Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας) και ο Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Κριτσωτάκης (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού) ενώ από την αμερικανική πλευρά συντονιστές ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Matthew Matsaganis (Σχολή Επικοινωνίας και Πληροφοριών) και η Καθηγήτρια Riva Touger-Decker (Σχολή Επιστημών Υγείας). Οι εργασίες του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν με τη μερική χορηγία του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΕΛΜΕΠΑ.

Το Θερινό Σχολείο διοργανώθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής συμμαχίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου (ΕΛΜΕΠΑ) με το Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey, ένα από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με έτος ίδρυσης το 1766 και με περισσότερους από 70.000 φοιτητές και 23.400 καθηγητές και λοιπό προσωπικό.

Η συνεργασία εδραιώθηκε μέσα από την συμμετοχή των δύο ιδρυμάτων στο πρόγραμμα IAPP-Greece, ένα ακαδημαϊκό «εκκολαπτήριο», που δημιουργήθηκε από το Ελληνικό και Αμερικάνικο Υπουργείο Παιδείας, το Institute of International Education (IIE) και διεθνή ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα FULBRIGHT. Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης και ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρίδης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς με την αντιπροσωπεία των Αμερικανών καθηγητών για την ενδυνάμωση των σχέσεων και νέες προτάσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Η επιτυχής υλοποίηση του Θερινού Σχολείου θα ήταν αδύνατη χωρίς τη συμβολή πολλών ατόμων, στα οποία οφείλονται θερμές ευχαριστίες:

Αρχικά οφείλονται πολλά ευχαριστώ στην επίτιμη καλεσμένη κα Ευαγγελία Γούλα, εικαστικό και σκηνοθέτιδα, για τις εξαιρετικές ταινίες ντοκιμαντέρ της «i itsai Romni – το κορίτσι Γυναίκα» και «Ό,τι λες για μένα – Everything you say about me –  Oti Vakeresa Mange» οι οποίες προβλήθηκαν παρουσία της κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου και μέσα από τις οποίες οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για σημαντικά ζητήματα αποκλεισμού και ανισοτήτων που αντιμετωπίζει η κοινότητα των Ρομά. Ευχαριστίες και στον κ. Γιώργο Σεραφιμόπουλο για την συμμετοχή στη συζήτηση που ακολούθησε μετά.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται επίσης στις επαγγελματίες που μοιράστηκαν τις πολύτιμες εμπειρίες τους από την πρώτη γραμμή: κα Χρυσούλα Κατσάπη, από το ΚΑΠΗ Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου, κα Αλίκη Ψαράκη, κα Λιάνα Καλτσά, κα Αναστασία Πιπεράκη, κα Κατερίνα Αστεριού, και κ. Γιώργο Σεραφιμόπουλο από το Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ηρακλείου και κα Ραφαέλα Σαμάρα και κα Χαρά Βαρσαμά, από το Κέντρο Φιλοξενίας των Ασυνόδευτων Ανηλίκων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στα Ανώγεια.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του Θερινού Σχολείου σημαντική συμβολή είχαν με τις διαλέξεις τους οι Δρ. Αναστασία Μαρκάκη, Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, και οι Επίκουρες Καθηγήτριες Ελένη Κουτσουράκη και Αικατερίνη Οικονόμου, καθώς και η υποψήφια διδάκτορας κα Λίνα Πελεκίδου από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ.

Ειδικές ευχαριστίες οφείλονται επίσης στον Επίκουρο Καθηγητή Δρ. Χρήστο Δίου από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την Καθηγήτρια Δρ. Σοφία Τριλίβα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης για τη υποστήριξη του Θερινού Σχολείου με τις διαλέξεις τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο