HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, κ. Γιώργου Ματαλλιωτάκη στο Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα διασύνδεσης της Περιφέρειας Κρήτης με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης, επισκέφτηκε, το Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής (CSRL, https://csrl.hmu.gr) της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τον κ. Ματαλλιωτάκη υποδέχτηκαν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Μιχάλης Σφακιωτάκης, ο Επίκουρος Καθηγητής, κ. Ιωάννη Φασουλάς, καθώς και άλλα μέλη του Εργαστηρίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε σε βάθος για τη δομή, τη στελέχωση, τις περιοχές δραστηριοποίησης, τον σύγχρονο εξοπλισμό, και την ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη του Εργαστηρίου. Είχε επίσης την ευκαιρία να δει από κοντά μία σειρά από ρομποτικά πρωτότυπα που έχουν αναπτυχθεί από το CSRL στα πλαίσια ερευνητικών έργων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: ένα ρομπότ θερμοκηπίου για καλλιεργητικές εργασίες (παρακολούθηση της ανάπτυξης φυτών, εντοπισμός προσβολών, εφαρμογή ψεκασμών φυτοπροστασίας, και συγκομιδή καρπών) ένα σύστημα τηλεχειρισμού με απτική ανάδραση για εφαρμογές ρομποτικής χειρουργικής, διατάξεις soft robotics, καθώς και ένα υποβρύχιο ρομπότ με βιομιμητικό σύστημα πρόωσης που παρέχει υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης και αυξημένη ικανότητα εκτέλεσης ελιγμών.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε συζητήθηκαν θέματα υποδομών, συνεργασιών και αναπτυξιακών προτάσεων. Ο κ. Ματαλλιωτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το υψηλό επίπεδο της έρευνας που διεξάγεται στο CSRL, και υπογράμμισε τη βούληση του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, για τη στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας με την παράλληλη διασύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στη στροφή στην κυκλική οικονομία. Ανέδειξε επίσης τη σημασία που δίδεται από την Περιφέρεια στην «Έξυπνη Κρήτη», με την ενίσχυση  της συνεργασίας των παραγωγών του πρωτογενή τομέα και των τοπικών επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, με στόχο τη διάχυση και αξιοποίηση της γνώσης σε όλα τα επίπεδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο