HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

Επίσκεψη του Δρ. Πέτρου Κουτράκη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard, Η.Π.Α. στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Συνάντηση με τον διεθνούς φήμης, κρητικής καταγωγής, Δρ. Πέτρο Κουτράκη, Καθηγητή Περιβαλλοντικών Επιστημών & Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, είχε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), Καθ. Νίκος Κατσαράκης.

Τον Καθηγητή Πέτρο Κουτράκη υποδέχτηκαν στο Πανεπιστήμιο, εκτός από τον Πρύτανη, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας Καθ. Αθανάσιος Μαλάμος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων, Φοιτητικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης Καθ. Φώτης Μαυροματάκης, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθ. Νίκος Βιδάκης. ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Αν. Καθηγητής Κώστας Πετρίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας (ΠΑΚΕΚ-ΕΛΜΕΠΑ) Καθ. Εμμανουήλ Καραπιδάκης και η εκτελεστική διευθύντρια του Πανεπιστημίου, Δρ. Βανέσσα Σημαντηράκη. Τον κ. Κουτράκη συνόδευαν κατά την επίσκεψή του στο ΕΛΜΕΠΑ, η Δρ. Φαίδρα Μονάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιχειρησιακής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Yale, η οποία βρίσκεται στην Κρήτη στο πλαίσιο μίας έρευνας που διεξάγει σε σχολεία της Περιφέρειας, η κα Ευγενία Στυλιανού, στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης και συντονίστρια της ομάδας έργου «Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Κρήτης» και ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας, κ. Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος οργάνωσε την επίσκεψη. Τόσο ο Καθ. Πέτρος Κουτράκης, όσο και η Καθ. Φαίδρα Μονάχου, βρίσκονται στο νησί ως καλεσμένοι της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων αφύπνισης του κοινού για την κλιματική αλλαγή.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, αφού άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τους προβληματισμούς του κ. Κουτράκη σε ότι αφορά το φλέγον θέμα της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη, παρουσίασε το Πανεπιστήμιο και εξέφρασε το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας για την ανάπτυξη συνεργασίας και την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών με τους δύο επιστήμονες και την Περιφέρεια Κρήτης πάνω σε σημαντικούς άξονες κοινού ενδιαφέροντος που έχουν άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή, όπως η Γεωργία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, η Κυκλική Οικονομία, ο Αειφόρος Τουρισμός κ.α. Ο κ. Π. Κουτράκης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι θα ήθελε να εμπνεύσει και να στηρίξει μία διιδρυματική πρωτοβουλία για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα στην Κρήτη, με τη συμμετοχή όλων των πανεπιστημιακών και ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού, καθώς πιστεύει ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει τόπος μελέτης της κλιματικής αλλαγής με την εφαρμογή ολοκληρωμένων επιστημονικών προτάσεων, αρκεί να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο