HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συμμετείχε στη συνάντηση «COST Connect Εvent on Agriculture and its Products»

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συμμετείχε στη συνάντηση «COST Connect Εvent on Agriculture and its Products» που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2024 στις Βρυξέλλες. Το COST (European Cooperation in Science and Technology, είναι ένας οργανισμός χρηματοδότησης για δίκτυα έρευνας και καινοτομίας, με περισσότερα από 20 Cost Αctions επικεντρωμένα σε σε θέματα που σχετίζονται με τη γεωργία και τη γεωργική παραγωγή. Σημαντικά σημεία εστίασης είναι η όπως είναι η βιωσιμότητα των καλλιεργειών, η επισιτιστική ασφάλεια, η σημασία των τροφίμων και της γεωργίας μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής και κλιματικής μεταβλητότητας, κ.α.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν 40 ερευνητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Γεωργίας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε θέματα γεωργικής ανάπτυξης και ασφάλειας τροφίμων. Από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συμμετείχε η Δρ. Ειρήνη Χριστοφορίδη, Προϊσταμένη Τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροκτήματος. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές ήταν οι: Luis Vivas-Alegre (Head of Sector, DG AGRI European Commission), η Henriette Christensen (Executive Director, Agro-Ecology Europe), ο Sergiu Didicescu (Head of Division, EU CAP Network), ο Ivan Ivanov (Political Secretary Agriculture, EFFAT), ο Antoine Hoxha (Director General, Fertilizers Europe) και ο Nick Vangheluwe (Manager Research Policy, Euroseeds).

Μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στις συναντήσεις εργασίας (workshops) των συμμετεχόντων ήταν:
• Ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης καλλιεργητικών προτύπων και προσέγγισης νέων αγροτών στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης.
• Η τεχνολογική εξέλιξη στην παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών, καθώς και της υγείας εδάφους, φυτών και ζώων με στόχο τη βελτίωση της συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων.
• Τα μέτρα διασφάλισης επισιτιστικής ασφάλειας σε περιόδους ξηρασίας και πολιτικής αβεβαιότητας.
• Η αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας και καινοτομίας (R&I) με άμεσα οφέλη για την αγροτική παραγωγή και τους γεωργούς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο