HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ συμμετέχει στο Council for International Congresses of Entomology

Ο  Αναπλ. Καθ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), εξελέγη πρόσφατα  εντεταλμένο μέλος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Συνεδρίων Εντομολογίας (Council for International Congresses of Entomology, CICE). Ο κος Ροδιτάκης είναι καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, μέλος του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Βιολογικών και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών (ΕΒΒΕ) του ΕΛΜΕΠΑ, ενώ διατελεί μέλος της Εντομολογικής Εταιρίας Ελλάδας από το 2000.

Το CICE, είναι μια διεθνής επιτροπή που ιδρύθηκε το 1910 με σκοπό την προώθηση της επιστήμης της Εντομολογίας μέσα από την διοργάνωση Παγκόσμιων Συνέδριων ανά τον κόσμο. Τα Παγκόσμια Συνέδρια Εντομολογίας γίνονται κάθε 4 χρόνια και έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 27 συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Το CICE επιβλέπει όλες τις διαδικασίες που αφορούν το κάθε Συνέδριο, ξεκινώντας από την διαδικασία κατάθεσης προτάσεων για τη διεξαγωγή μελλοντικών συνεδρίων (bid), διασφαλίζοντας την επιλογή της βέλτιστης πρότασης. Ταυτόχρονα, επιβλέπει την πορεία οργάνωσης του κάθε παγκόσμιου συνεδρίου με στόχο την επιστημονική αριστεία, την ανάδειξη νέων επιστημόνων και την προαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών σε τομείς που σχετίζονται με την εντομολογία, όπως ο πρωτογενής τομέας, η δημοσία υγεία, τα αγροτικά, αστικά και δασικά οικοσυστήματα και το περιβάλλον γενικότερα.

Τα Παγκόσμια Συνέδρια Εντομολογίας θεωρούνται ως το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός στην κοινότητα της Εντομολογίας και σε αυτά συμμετέχουν οι μεγαλύτερες επιστημονικές εντομολογικές εταιρίες από όλο τον κόσμο, όπως της Αμερικής (ESA), της Βραζιλίας (SEB) της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ελλάδας, η Βασιλική εντομολογική εταιρία (Royal Ent Soc) και πολλές ακόμα. Το τελευταίο συνέδριο έλαβε χώρα, 25-30 Αυγούστου 2024, στο Kyoto της Ιαπωνίας με τη συμμετοχή πάνω από 4.000 επιστημόνων από όλο τον κόσμο, από κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα.

Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας συμμετέχει σε αυτήν τη διεθνούς κύρους επιτροπή. Η συμμετοχή του κου Ροδιτάκη στον CICE είναι ιδιαιτέρως τιμητική για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και συμβάλλει σημαντικά στις δράσεις  διεθνοποίησης του ιδρύματος.

Δείτε το βιογραφικό του κου Ροδιτάκη εδώ και την ανακοίνωση του CICE εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο