HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English
Αρχική 5 Διασφάλιση Ποιότητας 5 Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας

Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας

Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας

H διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί μέριμνα όλων των κρατών μελών και όλων των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κάθε ΑΕΙ δεσμεύεται στη δημιουργία και διατήρηση Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) με στόχο την επίτευξη της υψηλής ποιότητας στη λειτουργία του και τη συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου. Αποσκοπεί στην αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση των υπηρεσιών του, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, ιδίως εκείνες του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και εξίσου τις αρχές και κατευθύνσεις της ΕΘΑΑΕ.

Η αξιολόγηση συνίσταται στη συστηματική, τεκμηριωμένη και λεπτομερή αποτίμηση, ανάδειξη και καταγραφή του έργου των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και στην κριτική ανάλυση και διαπίστωση τυχόν υφιστάμενων αδυναμιών και αποκλίσεων σε σχέση με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, τους στόχους και την αποστολή τους, όπως περιγράφονται ειδικότερα στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

H οικοδόμηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και η στρατηγική ανάπτυξης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ευρώπης προϋποθέτουν την ύπαρξη διαδικασιών και συστημάτων διασφάλισης της ποιότητάς τους.

Το ΕΣΔΠ του ΕΛΜΕΠΑ
Εγχειρίδιο Ποιότητας του ΕΛΜΕΠΑ

Δομές Διασφάλισης Ποιότητας

Οι βασικές δομές για τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας είναι, σε εθνικό επίπεδο, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και σε επίπεδο πανεπιστημίου, η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και οι Ομάδες Εσωτερικής Αξιολόγησης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων (ΟΜΕΑ).

Η ΕΘΑΑΕ (https://www.ethaae.gr/el/) είναι ανεξάρτητο θεσμικό όργανο με διοικητική αυτοτέλεια, το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων της. Έχει ως αποστολή την υποστήριξη των ΑΕΙ στην πραγματοποίηση των διαδικασιών που στοχεύουν στη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου τους, την εγγύηση της διαφάνειας των διαδικασιών, την προαγωγή της έρευνας σε συναφή ζητήματα και την ενημέρωση της Πολιτείας και των ιδρυμάτων για τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις και τάσεις στον τομέα αυτόν.

ΜΟΔΙΠ

Η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) είναι επιτελικό όργανο που συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος για τον συντονισμό και την υποστήριξη όλων των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας και αξιολόγησής του.

Η ΜΟΔΙΠ λειτουργεί συμβουλευτικά προς τη Διοίκηση και αποτελεί το κεντρικό όργανο για τον συντονισμό και την υποστήριξη των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας του Πανεπιστημίου, μέσω του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ).

Αυτό αποσκοπεί στο να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ποιότητας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, να πραγματοποιείται συστηματική και ορθή αποτίμηση του έργου του Πανεπιστημίου και, επιπλέον, να διαμορφώνονται δράσεις και στρατηγικές ποιοτικής βελτίωσης και ενίσχυσης της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Σύνθεση ΜΟΔΙΠ ΕΛΜΕΠΑ
Μαυροματάκης Φώτιος, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης
Βαρδιάμπασης Ιωάννης, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Κοπανάκης Ιωάννης, Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Παχουλάκης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Ρίκος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής
Ταμπακάκη Αναστασία, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωπονίας
Κατσαμάκη Αναστασία, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Δρακουλάκης Στυλιανός, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π., Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη:
Καλλιόπη Διβινή, τηλ. 2810379177

Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (OMEA)

Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) ορίζεται από την Ακαδημαϊκή Μονάδα με απόφαση της Συνέλευσής της και συγκροτείται από διακεκριμένα μέλη ΔΕΠ των βαθμίδων του Καθηγητή και Αναπληρωτή Καθηγητή, κατά προτίμηση με εμπειρία, σε διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας. Στην ΟΜ.Ε.Α. συμμετέχει, επίσης, ένας εκπρόσωπος των φοιτητών, ο οποίος ορίζεται από τον αρμόδιο φορέα εκπροσώπησής τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο