HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

Επίσκεψη φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Debrecen της Ουγγαρίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών Pannónia

Ομάδα 15 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Debrecen της Ουγγαρίας πραγματοποίησε επίσκεψη την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στα Χανιά. Οι φοιτητές βρέθηκαν στο νησί από τις 15 έως τις 22 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών Pannónia, με συνοδούς τον Επίκουρο Καθηγητής Dr. Tamás Mester και την επιστημονική συνεργάτη Dr. Emőke Kiss (από το Faculty of Science and Technology, Institute of Earth Sciences, Department of Landscape Protection and Environmental Geography του University of Debrecen).

Οι ξένοι φοιτητές επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο στοχεύοντας στην εμβάθυνση των γνώσεων τους στις γεωεπιστήμες και στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες μέσα από μια διεθνή εκπαιδευτική εμπειρία και ξεναγήθηκαν στα Εργαστήρια (α) Σχεδιομελέτης, Κατεργασιών και Αυτοματισμών, (β) Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών, και (γ) Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών, όπου οι Καθηγητές και τα μέλη των Εργαστηρίων Γεώργιος Φουσκιτάκης, Γεώργιος Λιοδάκης και Γεώργιος Σταυρουλάκης, παρουσίασαν τον σύγχρονο εξοπλισμό και τις δραστηριότητες των εργαστηρίων και τους ενθάρρυναν να συμμετέχουν ενεργά. Την επίσκεψη στο Τμήμα συντόνισε ο Διευθυντής του Τομέα Πληροφορικής & Αυτοματισμού Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργος Φουσκιτάκης και ο κ. Γεώργιος Βολάνης, Υπ. Διδάκτωρ του εργαστηρίου Σχεδιομελέτης, Κατεργασιών και Αυτοματισμών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στις γεωεπιστήμες, εστιάζοντας στην επιστήμη του εδάφους, την προστασία και ποιότητα των υδατικών πόρων και τη χρήση γεωπληροφορικών συστημάτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος ακαδημαϊκής ανταλλαγής και συνεργασίας, οι φοιτητές πραγματοποίησαν επίσης επιτόπιες επισκέψεις για τη μελέτη γεωλογικών σχηματισμών και εδαφών και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για ζητήματα διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων του νησιού. Το ΕΛΜΕΠΑ αποτέλεσε κομβικό σημείο του προγράμματός τους, χάρη στην αξιόλογη ερευνητική του δραστηριότητα και την καθοριστική του συμβολή στους εν λόγω τομείς. Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δράσεις, οι φοιτητές επισκέφθηκαν πολλά εμβληματικά φυσικά τοπία της Δυτικής Κρήτης.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Pannónia, οποίο στηρίζει τη διεθνή ακαδημαϊκή συνεργασία, την κινητικότητα φοιτητών και την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων μεταξύ πανεπιστημίων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία παρείχε πολύτιμες ευκαιρίες μάθησης για τους φοιτητές και ενίσχυσε τις σχέσεις μεταξύ του ΕΛΜΕΠΑ και του Πανεπιστημίου του Debrecen, ανοίγοντας νέους δρόμους για μελλοντικές συνεργασίες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο