Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο “Από τον αγρό στο πιάτο μας…πως τα τροφιμογενή παθογόνα επιβιώνουν στα φυτά και πως μπορούμε να τα ελέγξουμε και να τα περιορίσουμε;” έλαβε μέρος την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 στο Αμφιθέατρο ΑΓΡΟ-Νίκος Μαλαθράκης στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο.
Καλεσμένη ομιλήτρια ήταν η Δρ Ελευθερία Τράμπαρη (Quadram Institute, Norwich, UK).
Οι τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων στην σύγχρονη εποχή καθώς διάφορα φρέσκα, φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι κ.α.) και φρούτα μπορούν να μεταφέρουν από το αγρόκτημα στο τραπέζι των καταναλωτών βακτήρια όπως σαλμονέλα, E. coli, Listeria κ.α. και να προκαλέσουν λοιμώξεις (π.χ. γαστρεντερίτιδα, διάρροια, πυρετό), ορισμένες από τις οποίες μπορούν να αποβούν έως και μοιραίες, αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και σωστά. Η εκδήλωση είχε στόχο την σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την έκταση του προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισης του.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, ήταν ανοιχτή σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΛΜΕΠΑ και διαδικτυακά σε όποιον επιθυμούσε να την παρακολουθήσει.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο Προγράμματος Κινητικότητας του Ερευνητικού Δικτύου Ασφάλειας Τροφίμων (Food Safety Research Network -FSRN) του Ηνωμένου Βασιλείου που φιλοξενείται από το Ινστιτούτο Quadram στο Ερευνητικό Πάρκο Norwich. Το FSRN λειτουργεί ως κόμβος καινοτομίας, συνδέοντας τη βιομηχανία τροφίμων, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ακαδημαϊκούς ερευνητές για να επιδιώξουν κοινές ερευνητικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση τροφιμογενών κινδύνων.