Μετάβαση στο περιεχόμενο
Προσαρμόστε τις Προτιμήσεις συναίνεσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας βοηθήσουμε να πλοηγείστε αποτελεσματικά και να εκτελείτε ορισμένες λειτουργίες. Θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για όλα τα cookies σε κάθε κατηγορία συναίνεσης παρακάτω.

Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως "Απαραίτητα" αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας καθώς είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση των βασικών λειτουργιών του ιστότοπου.... 

Always Active

Απαιτούνται απαραίτητα cookies για την ενεργοποίηση των βασικών λειτουργιών αυτού του ιστότοπου, όπως η παροχή ασφαλούς σύνδεσης ή η προσαρμογή των προτιμήσεων συναίνεσης. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικά αναγνωρίσιμα δεδομένα.

Τα λειτουργικά cookies βοηθούν στην εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών, όπως η κοινή χρήση του περιεχομένου του ιστότοπου σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η συλλογή σχολίων και άλλες λειτουργίες τρίτων.

Τα αναλυτικά cookies χρησιμοποιούνται για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookie βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με μετρήσεις όπως ο αριθμός των επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, η πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.

HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την ομιλία για τους Τροφιμογενείς Παθογόνους Μικροοργανισμούς

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο “Από τον αγρό στο πιάτο μας…πως τα τροφιμογενή παθογόνα επιβιώνουν στα φυτά και πως μπορούμε να τα ελέγξουμε και να τα περιορίσουμε;”  έλαβε μέρος την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 στο Αμφιθέατρο ΑΓΡΟ-Νίκος Μαλαθράκης στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο.

Καλεσμένη ομιλήτρια ήταν η Δρ Ελευθερία Τράμπαρη (Quadram Institute, Norwich, UK).

Οι τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων στην σύγχρονη εποχή καθώς διάφορα φρέσκα, φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι κ.α.) και φρούτα μπορούν να μεταφέρουν από το αγρόκτημα στο τραπέζι των καταναλωτών βακτήρια όπως σαλμονέλα, E. coli, Listeria κ.α. και να προκαλέσουν λοιμώξεις (π.χ. γαστρεντερίτιδα, διάρροια, πυρετό), ορισμένες από τις οποίες μπορούν να αποβούν έως και μοιραίες, αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και σωστά. Η εκδήλωση είχε στόχο την σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την έκταση του προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, ήταν ανοιχτή σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΛΜΕΠΑ και διαδικτυακά σε όποιον επιθυμούσε να την παρακολουθήσει.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο Προγράμματος Κινητικότητας του Ερευνητικού Δικτύου Ασφάλειας Τροφίμων (Food Safety Research Network -FSRN) του Ηνωμένου Βασιλείου που φιλοξενείται από το Ινστιτούτο Quadram στο Ερευνητικό Πάρκο Norwich. Το FSRN λειτουργεί ως κόμβος καινοτομίας, συνδέοντας τη βιομηχανία τροφίμων, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ακαδημαϊκούς ερευνητές για να επιδιώξουν κοινές ερευνητικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση τροφιμογενών κινδύνων.