HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

Πρεσβευτής της Βιώσιμης Ανάπτυξης το Εργαστήρι της Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του ΕΛΜΕΠΑ

Το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής,  QoLab,του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, συμμετείχε ως «Πρεσβευτής Βιώσιμης Ανάπτυξης», για το 2022, στον ετήσιο διάλογο του θεσμού «Bravo», που αναπτύσσει το QualityNet Foundation, με κύριο στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση και  εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη χώρα μας.

Το εργαστήριο υποστηρίζει τους στόχους του κοινωνικού διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τη συμμετοχή του στις ακόλουθες δύο (2) πρωτοβουλίες:

  • Δημιουργία εργαλειοθήκης για τους επαγγελματίες υγείας για την βελτίωση των δεξιοτήτων ανίχνευσης και ενίσχυσης της εγγραματοσύνης των ηλικιωμένων σε θέματα υγείας

Στόχος της πρωτοβουλίας αποτελεί η ενίσχυση των γνώσεων των επαγγελματιών για την Εγγραμματοσύνη Υγείας (ΕΥ) ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν και να ενδυναμώνουν ηλικιωμένα άτομα που δυσκολεύονται να αξιολογήσουν πληροφορίες/υπηρεσίες και να πάρουν αποφάσεις για την υγεία τους.

Ειδικότεροι στόχοι είναι:

  1. Η διερεύνηση των αναγκών των επαγγελματιών υγείας (νοσηλευτών, ιατρών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων) σχετικά με την επικοινωνία τους με ηλικιωμένα άτομα με χαμηλή ΕΥ και τις οικογένειές τους.
  2. Η ανάπτυξη μίας εργαλειοθήκης (εκπαιδευτικές ενότητες και φόρμες αξιολόγησης) που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας .
  3. Η βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας και των δεξιοτήτων τους για την αναγνώριση και τη διαχείριση του χαμηλού επιπέδου ΕΥ των ηλικιωμένων .
  4. Η ανάπτυξη εγκυροποιημένων εργαλείων μέτρησης της Ψηφιακής Εγγραμματοσύνης Υγείας και της αυτό-αποτελεσματικότητας στην επικοινωνία,
  5. Η ενδυνάμωση των ηλικιωμένων χρηστών υπηρεσιών υγείας με χαμηλό επίπεδο εγγραμματοσύνης υγείας
  6. Η ενδυνάμωση του φορέα που απασχολεί τους επαγγελματίες υγείας, ώστε να υιοθετήσει πρωτόκολλο που ευνοούν την καλύτερη επικοινωνία και κατά συνέπεια η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε ηλικιωμένα άτομα

 

  • Πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων που διαβιούν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), “Όχι, πια μόνοι!»

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και στόχος της είναι η προαγωγή ενός υγιούς και ενεργού γηράσκοντος πληθυσμού μέσω:
α) δράσεων που απευθύνονται στους ηλικιωμένους που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων της Περιφέρειας Κρήτης (ψυχοκοινωνική και νοητική ενδυνάμωση, βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ενίσχυσης της λειτουργικότητάς τους και αντιμετώπιση της μοναξιάς και αποφυγή της κοινωνικής τους απομόνωσης) β) δράσεων επικαιροποίησης των γνώσεων και των επαγγελματικών δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στις δομές αυτές (σε βέλτιστες πρακτικές φροντίδας, πρώιμης διάγνωσης και ενδυνάμωσης της αυτοφροντίδας των ηλικιωμένων).

 

Κάθε χρόνο ο θεσμός «Bravo» αναπτύσσει έναν κοινωνικό διάλογο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, το «Bravo Sustainability Dialogue Awards 2022», σημείωσε «ρεκόρ» συμμετοχών: 363 πρωτοβουλίες συμμετείχαν στον Ετήσιο Κοινωνικό Διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, από 193 συμμετέχοντες Οργανισμούς που προέρχονται από το κοινό των Επιχειρήσεων, των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών της Κοινωνίας Πολιτών και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Οι συμμετέχουσες πρωτοβουλίες αποτελούν τη βάση του Ετήσιου διαλόγου ο οποίος αναπτύσσεται με τις επιστημονικές επιτροπές του Θεσμού, οι οποίες αποτελούνται από 170 μέλη και με την ενεργή συμμετοχή περισσότερων από 16.000 Ενεργών Πολιτών οι οποίοι ενημερώνονται και καταθέτουν τις απόψεις τους για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται με στόχο την υποστήριξη ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Αντίστοιχα, στο «Bravo Schools 2022», στον σχολικό διαγωνισμό για τους Παγκόσμιους Στόχους,   συμμετείχαν 22.000 μαθητές με 650 σχολικές προτάσεις από σχολικές μονάδες όλης της χώρας, οι οποίοι κατάφεραν να ενεργοποιήσουν  περισσότερους από  30.000 ενεργούς πολίτες. (μέλη οικογενειών και άτομα από τις τοπικές κοινωνίες).

Μετάβαση στο περιεχόμενο