Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο βραβεύτηκε από τον οργανισμό Quality Net Foundation, στις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, για τη δράση με τίτλο «Στρατηγικές Ενίσχυσης της Επικοινωνίας των Επαγγελματιών Υγείας με τους Ηλικιωμένους Χρήστες των Υπηρεσιών Υγείας», λαμβάνοντας το Bravo Sustainability Dialogue & Awards. Το Quality Net Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που από το 1997 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία μιας Βιώσιμης Οικονομίας – Κοινωνίας που αναπτύσσεται με περιβαλλοντική ευαισθησία και κοινωνική συνοχή. Το Bravo Sustainability Dialogue & Awards αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν και προωθούν ένα βιώσιμο μέλλον, οι οποίες υλοποιούνται στη χώρα μας από φορείς, επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες για το Θεσμό Βravo Sustainability Dialogue and Awards μπορείτε να βρείτε εδώ: http://tinyurl.com/433xsp94
Η Βράβευση αφορούσε στη μεταδιδακτορική έρευνα της Δρ Αρετής Ευθυμίου με τίτλο «Δημιουργία εργαλειοθήκης για τους επαγγελματίες υγείας για τη βελτίωση των δεξιοτήτων ανίχνευσης και ενίσχυσης της εγγραμματοσύνης των ηλικιωμένων σε θέματα υγείας». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Δρ Αργυρούλας Καλαϊτζάκη, από το Νοέμβριο 2020 έως και το Μάρτιο 2023 στο Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ και έλαβε χρηματοδότηση από το ΕΛΜΕΠΑ.
Το Βραβείο παρέλαβαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Δρ Αθανάσιος Μαλάμος, μαζί με την Δρ. Ευθυμίου Αρετή.
Η δράση αφορά στη δημιουργία μίας σειράς εργαλείων που στόχο έχουν τη βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας και περαιτέρω, την βελτίωση της εγγραμματοσύνης σε θέματα υγείας των ηλικιωμένων χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Ηλικιωμένα άτομα με χαμηλό επίπεδο εγγραμματοσύνης σε θέματα υγείας δυσκολεύονται να αξιολογήσουν και να εφαρμόσουν την πληθώρα των ιατρικών πληροφοριών που λαμβάνουν, συχνά οδηγούνται σε παρανοήσεις και παραπληροφόρηση και τελικά στην ανάπτυξη αβάσιμων θεωριών και λανθασμένων πρακτικών σχετικά με την υγεία τους. Η ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου εγγραμματοσύνης έγινε ακόμα πιο επιτακτική την περίοδο της πανδημίας, οπότε υπήρχε ανάγκη ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο του παρόντος έργου, η βελτίωση του επιπέδου εγγραμματοσύνης και η ενδυνάμωση των ηλικιωμένων χρηστών επιτεύχθηκε μέσω της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας σε επικοινωνιακές και άλλες σχετικές δεξιότητες.