HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συμμετέχει στο έργο «Digital Twin on Smart Manufacturing»

Σε μια κίνηση που φιλοδοξεί να πρωτοπορήσει στο ευρωπαϊκό τοπίο της εκπαίδευσης σε θέματα βιομηχανικής παραγωγής, μια κοινοπραξία κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων – ανάμεσα τους και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) -, καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιομηχανικών ομάδων από όλη την Ευρώπη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν το έργο «Digital Twin on Smart Manufacturing». Αυτή η πρωτοβουλία κατέστη δυνατή μέσω του προγράμματος Erasmus+.

Το έργο Digital Twin συντονίζεται από τον οργανισμό APRO TRAINING (APRO) (Ιταλία) ενώ συμμετέχουν 11 εταίροι και 20 συνεργαζόμενες εταιρείες από 5 χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελλάδα και Βουλγαρία). Η κοινοπραξία συνδυάζει εξειδίκευση από το πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις, τα εμπορικά επιμελητήρια και τα ΜΜΕ, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των τελικών χρηστών για εκπαίδευση σε καινοτόμες λύσεις Digital Twin. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι ακόλουθοι εταίροι:

  • APRO TRAINING (APRO) – Ιταλία
  • B&B AUTOMATION (B&B) – Ιταλία
  • ATD TEAM 3D (TEAM3D) – Ιταλία
  • LEARNINGDIGITAL (LD) – Ιταλία
  • POLITECNICO DI TORINO (POLITO) – Ιταλία
  • POLITEKNIKA IKASTEGIA TXORIERRI (TXORIERRI) – Ισπανία
  • ASOCIACION DE INDUSTRIAS DE CONOCIMIENTO Y TECNOLOGIA – GAIA – Ισπανία
  • GUTIERREZ BERASTEGUI MURUGARREN (GBM) – Ισπανία
    Technical College GOTHENBURG (GTC) – Σουηδία
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ RUSE (RCCI) – Βουλγαρία
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΕΛΜΕΠΑ) – ΕΛΛΑΔΑ

Η συμμετοχή του ΕΛΜΕΠΑ στο έργο γίνεται μέσω των παρακάτω εργαστηρίων του :

  • Το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων & Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών με συμμετέχοντες τον Καθηγητή Γεώργιο Παπαδουράκη, που είναι και ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου και το μέλος Ε.ΔΙ.Π., Δρ. Κωνσταντίνο Καραμπίδη.
  • Το Εργαστήριο Πολυμέσων, Δικτύων & Επικοινωνιών με συμμετέχοντες τον Καθηγητή Αθανάσιο Μαλάμο και τον Αναπλ. Καθηγητή Σπύρο Παναγιωτάκη.
  • Το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων, Πολυμέσων & Μοντελοποίησης με συμμετέχοντα τον Καθηγητή Στυλιανό Παπαδάκη.
  • Το Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής με συμμετέχοντα τον Επίκ. Καθηγητή Ιωάννη Φασουλά.

Το έργο «Digital Twin on Smart Manufacturing» στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού οικοσυστήματος για την πιστοποιημένη απόκτηση δεξιοτήτων σε θέματα Digital Twins. Το έργο θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που θα καλύπτει τις αναδυόμενες επαγγελματικές ανάγκες τεχνικών Πληροφορικής και Επιχειρησιακής Τεχνολογίας, μεσαίου έως υψηλού επιπέδου σε όλα τα επίπεδα 4-7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (EQF). Αυτό το πρόγραμμα σπουδών θα είναι διαθέσιμο στα αγγλικά και σε 5 άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, διασφαλίζοντας ευρεία προσβασιμότητα.

Ο πρωταρχικός στόχος του έργου είναι να ενισχύσει την ικανότητα των παρόχων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης να ευθυγραμμίσουν τα προγράμματα τους με τις δυναμικές απαιτήσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε πολλά απτά αποτελέσματα, όπως:

  1. Βελτιωμένη απόδοση των εταιρειών στις λειτουργίες παραγωγής και συντήρησης.
  2. Βελτιωμένη προσαρμοστικότητα των παρόχων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στις εξελισσόμενες απαιτήσεις του κλάδου.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το έργο θα αναπτύξει και θα καταστήσει διαθέσιμα στο κοινό μια σειρά εκπαιδευτικών πόρων και εργαλείων, όπως:

  • Ένα δείκτη Digital Twin Skills Index που θα περιγράφει λεπτομερώς τις βασικές ικανότητες για τους τεχνικούς του τομέα Digital Twin.
  • Ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης για τη διευκόλυνση εξατομικευμένων διαδρομών μάθησης με βάση την προηγούμενη εμπειρία και γνώση.
  • Ένα σπονδυλωτό μάθημα e-learning που καλύπτει βασικούς τομείς όπως πχ. η επιχειρηματική ευφυΐα, η βιομηχανική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ενσωμάτωση των αρχών της Πράσινης Μετάβασης.
  • Ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο μεθοδολογίας εκπαίδευσης και χρήσης Digital Twin .
  • Ευκαιρίες πρακτικής εκπαίδευσης μέσω δημιουργίας πέντε φυσικών Digital Twin labs αλλά και απομακρυσμένων.
  • Οργάνωση πέντε Εθνικών και ενός διεθνή διαγωνισμών δεξιοτήτων για την προώθηση της καινοτομίας και της ομαδικής εργασίας.

Το έργο στοχεύει στη διευκόλυνση της ενίσχυσης ενός ειδικευμένου εργατικού δυναμικού εξοπλισμένου με τις πιο πρόσφατες ψηφιακές δίδυμες τεχνολογίες, και έτσι να συμβάλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης και στην υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Η δημιουργία προφίλ επαγγελμάτων Digital Twin και η έκδοση μικροδιαπιστευτηρίων (microcredentials) θα ενισχύσουν περαιτέρω τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του έργου στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

 Για περισσότερες πληροφορίες:

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου καθηγητή κ. Παπαδουράκη στο papadour@hmu.gr. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το www.digitaltwinproject.eu ή να μας ακολουθήσετε στο Facebook και στο LinkedIn για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρωτοβουλία

Μετάβαση στο περιεχόμενο