HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

Το Θερινό Σχολείο του ΕΛΜΕΠΑ στον Καταυλισμό των Ελλήνων Τσιγγάνων

Τις εγκαταστάσεις του Καταυλισμού των Ελλήνων Τσιγγάνων στην περιοχή «Δύο Αοράκια» στην Νέα Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 2 Ιουνίου ’22, οι συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο που διεξάγεται στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με θέμα «Health Communication & Health Inequalities Across the Health Professions in Greece and the U.S.A».
 

Οι Έλληνες και Αμερικανοί φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από το ΕΛΜΕΠΑ και το Πανεπιστήμιο Rutgers University που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν το επιστημονικό προσωπικό από το Κέντρο Κοινότητας Παράρτημα Ρομά, κα Ψαράκη Αλίκη, Κοινωνιολόγο, κα Καλτσά Λιάνα, Κοινωνική Λειτουργό, με την συνοδεία του κ. Σεραφειμόπουλου Γιώργου,  Διαμεσολαβητή του Κέντρου Κοινότητας, και τον κο Κάτσαρη Αθανάσιο, Πρόεδρο του Παγκρήτιου Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων, «Η Ελπίδα», να συνομιλήσουν μαζί τους και να καταγράψουν σημαντικά στοιχεία που αφορούν τις υποδομές του καταυλισμού, την γενικότερη πρόσβαση των ατόμων στις Δομές Υγείας καθώς και το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Στόχος της συνάντησης ήταν η αποτύπωση των παραγόντων που δυσχεραίνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στους Έλληνες Τσιγγάνους βάση κοινωνικών και φυλετικών διακρίσεων.

Η συγκέντρωση των τσιγγάνων στην περιοχή «Δύο Αοράκια» άρχισε το 1983, όταν η τότε Νομαρχία Ηρακλείου θέλησε να προχωρήσει στην οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων νομάδων. Στον καταυλισμό ζουν σήμερα περίπου 200 οικογένειες, 900 άτομα.

Σκοπός του προγράμματος «Health Communication & Health Inequalities Across the Health Professions in Greece and the U.S.A», είναι η διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν σε ανισότητες στον τομέα της πρόσβασης στην υγεία και στην υγειονομική-φαρμακευτική περίθαλψη και επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, άτομα από προερχόμενα από χαμηλή κοινωνική-οικονομική θέση, εθνικές και φυλετικές μειονότητες, μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρίες και άτομα που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Οι διακρίσεις στον τομέα της υγείας είναι μία πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο, και αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση αλλά όχι είναι δυσεπίλυτο θέμα.

Tο Θερινό Σχολείο «Health Communication & Health Inequalities Across the Health Professions in Greece and the U.S.A» διεξάγεται με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.

Δείτε περισσότερα εδώ:http://https://www.hmu.gr/el/news/17182

Μετάβαση στο περιεχόμενο