HMU Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

English

Σημαντική διάκριση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στο Μαραθώνιο Καινοτομίας «Αρτέμης Σαϊτάκης» – HACKATHON 2025

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) συμμετείχε στο Μαραθώνιο Καινοτομίας «Αρτέμης Σαϊτάκης» – HACKATHON  2025, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025 στο πλαίσιο του τριήμερου «Ημέρες Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης – InnoDays 2025» στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, με την πρόταση του ΕΛΜΕΠΑ να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες, λαμβάνοντας το 2ο  Βραβείο.

Η θεματολογία του φετινού Μαραθωνίου Καινοτομίας αφορούσε σε: «Καινοτόμες ιδέες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και προώθηση του κρητικού γαστρονομικού πολιτισμού», με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού Μάρκο Κουργιαντάκη. Ο Μαραθώνιος Καινοτομίας ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Αρτέμη Σαϊτάκη (1954-2021), ο οποίος διετέλεσε για σειρά ετών Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και συνέβαλε καθοριστικά στη στήριξη και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη.

Στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Κυριακής 30  Νοεμβρίου 2025 κατά τη λήξη των «Ημερών Καινοτομίας – Innodays 2025», ξεχώρισε ιδιαίτερα η βράβευση της Ομάδας 3 του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, η οποία κατέκτησε το 2ο Βραβείο, ανάμεσα σε 17 ομάδες φοιτητών/ερευνητών από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης. Η ομάδα, αποτελούνταν από τους:

Η πρότασή τους, με τίτλο MinoEats, αποτελεί μια σύγχρονη σουίτα ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, τα οποία ενσωματώνουν διαδραστικά, βιωματικά και ψυχαγωγικά στοιχεία, με στόχο τη διδασκαλία της αξίας της κρητικής διατροφής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η διάκριση αυτή αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα των ιδεών και του έργου των φοιτητών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθώς και την ενεργή συμμετοχή του Ιδρύματος σε δράσεις καινοτομίας που προάγουν τον πολιτισμό και την αειφορία. Το Βραβείο απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Ευάγγελο Ζάχαρη

Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στην Ομάδα 6 του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Αγγελική Γιαννούλη, Ντανιελίτα Ντάναϊ, Χριστίνη Φιωτάκη). Η ιδέα τους, με τίτλο La(m)b Stories, αφορά τη δημιουργία ενός φυσικού, παραδοσιακού κύβου ζωμού που συμπυκνώνει τη γαστρονομική ταυτότητα της Κρήτης σε εξαγώγιμη και πρακτική μορφή.

Το  3ο Βραβείο απονεμήθηκε στην Ομάδα 12 των φοιτητών/ερευνητών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρένια Φωτιάδου, Εύα Πολέντα, Φωτεινή Μπατσολάκη, Χαρά Ρακοπούλου). Η ιδέα τους, με τίτλο Agro BioSolutions, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων αγροτοβιομηχανικών λύσεων μέσω ετερόλογης έκφρασης πρωτεϊνών και ενζύμων, ενισχύοντας την προοπτική παραγωγής νέων τοπικών προϊόντων και την αξία του κρητικού πρωτογενούς τομέα.

Τα βραβεία συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα (2500€, 1500€ και 500€ για το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο αντίστοιχα) από το έργο «Δράσεις ακαδημαϊκής καινοτομίας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης για το 2025-2026», καθώς και ένα τιμητικό δώρο από την εταιρεία AIC, η οποία υποστήριξε τα δίκτυα επικοινωνίας των Ημερών Καινοτομίας 2025.

Μετάβαση στο περιεχόμενο