Μετασυλλεκτική Φυσιολογία και Τεχνολογία

Τύπος Μαθήματος: Μικτό
Διδακτικές Μονάδες: 5
Επίπεδο Μαθήματα:  Υποχρεωτικό
 
Σκοπός
Στόχος  του μαθήματος είναι  μέσω των θεωρητικών διαλέξεων των εργαστηριακών ασκήσεων και των εκπαιδευτικών επισκέψεων  να κατανοήσουν  οι μεταπτυχιακοί φοιτητές τα βασικά θέματα της μετασυλλεκτικής Φυσιολογίας των Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Προϊόντων, να διδαχτούν τις μεθόδους και να ενημερωθούν για τη σύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των προϊόντων. Συγκεκριμένα οι φοιτητές θα προσεγγίσουν την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας μέσα από πρόσφατες επιστημονικές ανακοινώσεις αλλά και καινοτόμες  τεχνολογικές εξελίξεις και θα καταρτισθούν στα αντικείμενα φυσιολογίας ανάπτυξης και ωρίμανσης των οπωροκηπευτικών και ανθέων, εφαρμογής μεθόδων και τεχνικών ελέγχου της συλλεκτικής ωριμότητας και της ποιότητας φρούτων και λαχανικών και ορθής μετασυλλεκτικής μεταχείρισης κατά την τυποποίηση, συσκευασία, συντήρηση και διακίνηση των  γεωργικών προϊόντων με στόχο την διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και την ελαχιστοποίηση των μετασυλλεκτικών απωλειών.
 
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές στο τέλος του μαθήματος θα είναι σε θέση να:
  • γνωρίζουν τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν κρίσιμα θέματα της μετασυλλεκτικής φυσιολογίας  οπωροκηπευτικών και ανθέων
  • γνωρίζουν, να αξιολογούν και να επιλέγουν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές για την βελτίωση της μετασυλλεκτικής ζωής οπωροκηπευτικών και ανθέων.
 
Περιεχόμενο μαθήματος
  1. Φυσιολογία της ωρίμανσης και του γηρασμού των οπωροκηπευτικών πριν και μετά τη συγκομιδή.
  2. Ποιότητα φρούτων, λαχανικών και ανθέων (συστατικά και μέτρηση της ποιότητας). Προσυλλεκτικοί και μετασυλλεκτικοί παράγοντες  που επηρεάζουν την ποιότητα και διατηρησιμότητα (Φώς, θερμοκρασία, θρέψη, στάδιο συγκομιδής, αιθυλένιο, αναπνοή,  μετασυλλεκτικές  ασθένειες).
  3. Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί (διαλογή, συσκευασία, μεταφορά κ.λπ.)  των  φρούτων και λαχανικών. Συνθήκες και μέθοδοι συντήρησης νωπών αγροτικών προϊόντων σε χαμηλές θερμοκρασίες και ελεγχόμενη ατμόσφαιρα αερίων. Νέες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση των μετασυλλεκτικών προβλημάτων.
  4. Εμπορικοί μετασυλλεκτικοί χειρισμοί δρεπτών  ανθέων και μεταπαραγωγικοί χειρισμοί γλαστρικών φυτών για τη διατήρηση και βελτίωση  της ποιότητας των δρεπτών ανθέων και γλαστρικών φυτών. Υδατικές σχέσεις και συντηρητικά διαλύματα δρεπτών ανθέων.
  5. Ποιότητα  του ελαιόλαδου και ο ρόλος των προσυλλεκτικών και μετασυλλεκτικών παραγόντων  που την επηρεάζουν.
  6. Ελάχιστα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά. Συνθήκες και μέθοδοι συντήρησης έτοιμων για κατανάλωση, πλυμένων και τεμαχισμένων φρούτων και λαχανικών.
 
Οργάνωση Διδασκαλίας
11 διαλέξεις, 2 εργαστηριακές ασκήσεις και μια επίσκεψη πεδίου.
 
Τρόπος και Κριτήρια Αξιολόγησης Φοιτητών
Γραπτή τελική εξέταση (50%) – Μια υποχρεωτική γραπτή εργασία με προφορική παρουσίαση (50%).
 
Διδάσκοντες
Δραγασάκη Μαγδαληνή, Επίκουρος Καθηγητής
Λυδάκης Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής
Παπαδημητρίου Μιχαήλ, Ομότιμος Καθηγητής

Γραμματεία Τμήματος
Τηλ.:2810 379411
Γραμματεία ΠΜΣ
Τηλ: 2810 379472
e-mail: mscagro@hmu.gr
Web: www.hmu.gr/mscagro