Σύγχρονη Αμπελοοινική Τεχνολογία

Τύπος Μαθήματος: Μικτό
Διδακτικές Μονάδες: 5
Επίπεδο Μαθήματος: Επιλογής Υποχρεωτικό
 
Σκοπός Μαθήματος
Στόχος του μαθήματος είναι μέσω των θεωρητικών διαλέξεων, των εργαστηριακών ασκήσεων και των εκπαιδευτικών επισκέψεων να κατανοήσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές τα βασικά θέματα της αμπελοκομικής τεχνικής, να διδαχτούν τις μεθόδους και να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τεχνολογίες που επιτρέπουν την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των αμπελοοινικών προϊόντων.
Οι φοιτητές θα καταρτισθούν στα αντικείμενα της εγκατάστασης και της διαχείρισης σύγχρονων αμπελώνων (επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων ποικιλιών), μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού (αμπελουργία ακριβείας). Θα διδαχθούν τις μεθόδους αξιολόγησης και διατήρησης της ποιότητας των αμπελοοινικών προϊόντων, καθώς και τεχνικές παραγωγής οίνων, αποσταγμάτων, σταφίδας και άλλων αμπελοοινικών προϊόντων.
 
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
  • Σχεδιάσουν και να εγκαταστήσουν ένα σύγχρονο επιχειρηματικό αμπελώνα.
  • Γνωρίζουν τις νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική διαχείριση ενός σύγχρονου αμπελώνα, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής οίνων, αποσταγμάτων, σταφίδας και άλλων αμπελοοινικών προϊόντων.
  • Αξιολογήσουν την ποιότητα των αμπελοοινικών προϊόντων και να αξιοποιήσουν νέες τεχνικές και εξοπλισμό για την διατήρηση της ποιότητας των αμπελοοινικών προϊόντων.
 
Περιεχόμενο μαθήματος
  1. Σχεδιασμός και Εγκατάσταση Σύγχρονου Επιχειρηματικού Αμπελώνα
  2. Αξιολόγηση Αμπελότοπου (Μελέτη Terroir)
  3. Αμπελουργία Ακριβείας
  4. Ποικιλιακή Σύνθεση Ελληνικού Αμπελώνα
  5. Κριτήρια Αξιολόγησης και Επιλογής Νέων Επιτραπέζιων Ποικιλιών Αμπέλου
  6. Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Επιτραπέζιων Σταφυλιών
  7. Τεχνικές Καθορισμού του Χρόνου Τρυγητού
  8. Σύγχρονες Τεχνολογίες Παραγωγής Οίνων
  9. Τεχνικές Οινοποίησης - Μεταζυμωτικές Επεξεργασίες Οίνων
  10. Παραγωγή Σταφίδας, Αποσταγμάτων και Άλλων Αμπελοοινικών Προϊόντων
  11. Κλασικές Αναλύσεις Γλεύκους και Οίνου (Εργαστηριακή Άσκηση)
  12. Οργανοληπτική Αξιολόγηση Οίνων (Εργαστηριακή Άσκηση)
  13. Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Οινοποιείο.
 
Οργάνωση Διδασκαλίας
10 διαλέξεις, δύο εργαστηριακές ασκήσεις και μια επίσκεψη πεδίου.
 
Τρόπος και Κριτήρια Αξιολόγησης Φοιτητών
Γραπτή τελική εξέταση (50%) – Μία υποχρεωτική γραπτή εργασία με προφορική παρουσίαση (30%) – Ενδιάμεσες αξιολογήσεις με θέματα πολλαπλής επιλογής (20%).
 
Διδάσκοντες
Κονταξάκης Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής 
 
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
Jackson, R. S., 2008. Wine science: principles and applications. Academic press.
Jackson, R. S., 2016. Wine tasting: a professional handbook. Academic Press.
Patterson, T., Buechsenstein J., 2018. Wine and place: A terroir reader. Univ of California Press.
Proffitt, T., 2006. Precision Viticulture: A New Era in Vineyard Management and Wine Production. Winetitles.
White R., 2003. Soil for fine wines. Oxford Univ Press.
Winter E., Whiting J., Rousseau J., 2004. Winegrape Berry Sensory Assessment in Australia. Winetitles.
Καλύβας Δ., 2003. Εδαφολογία - Αξιολόγηση Εδαφών, Τοποκλιματικές συνθήκες και κρασί, Εκδ. Ίων.
Νικολάου Ν., 2020. Αμπελουργία. Εκδ. Σύγχρονη Παιδεία.
Σουφλερός Ε., 2015. Οινολογία, Επιστήμη και Τεχνογνωσία. Εκδ. Σουφλερός.
Σταυρακάκης Μ., 2013. Αμπελουργία. Εκδ. Τροπή.
Σταύρακας Δ., 2010. Αμπελογραφία. Εκδόσεις Ζήτη.

Γραμματεία Τμήματος
Τηλ.:2810 379411
Γραμματεία ΠΜΣ
Τηλ: 2810 379472
e-mail: mscagro@hmu.gr
Web: www.hmu.gr/mscagro